ACEn verkostoesittelyt jatkuvat! Seuraavaksi vuorossa on Niko, joka tekee parhaillaan diplomityötään ACE Consultingille.

Miten päädyit ACE:lle? 

Olin töissä Contact Forum rekrytointimessujen järkkäystiimissä ja soittelin paljon kylmäpuheluita eri firmoille. Yks näistä firmoista sattui olemaan ACE Consulting. Oman myyntipitchin jälkeen vastauksena tulikin kutsu toimistolle keskustelemaan, josko haluaisin tulla ACElle hommiin. Firma oli tuttu jo entuudestaan, koska moni aceläinen on opiskellut Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta samoin kuin minä. Keskusteluiden aikana uutena puolena tuli kuitenkin esiin se, miten paljon ACE:llä yrittäjähenkisyys ja henkilökohtainen kehitys ovat fokuksessa, ja miten paljon vastuuta pääsee heti kantamaan, kun osoittaa vaan olevansa valmis siihen. Nämä asiat vetosivat muhun tosi paljon, ja siksi olikin helppo päätös hypätä mukaan remmiin.

Millainen on opiskelutaustasi?

Olen valmistumassa tuotantotalouden maisteriksi kesällä Aallosta, pääaineena strategia, sivuaineena tietotekniikka (erityisesti koneoppiminen, tekoäly + Data Science). Sopiva kombo teknistä osaamista, strategista suunnittelu- ja ajattelukykyä sekä ymmärrystä liiketoiminnan pyörittämisestä ja kasvattamisesta. Lisäksi opiskelen Taloustiedettä Helsingin yliopistossa, koska etenkin makrotaloustieteellisiä ilmiöitä on siistiä seurata ja pyrkiä ennakoimaan ilmiöiden vaikutuksia eri liiketoimintaympäristöihin.

Mikä olisi sinun unelmaprojektisi?

Mulle unelmaprojektit ovat sellaisia, joissa projektin lopputulema tuo ihmisiä yhteen uusilla tavoilla, tehostaa ihmisten välisiä transaktioita tai mahdollistaa sen, että ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta syntyvä arvopotentiaali saataisiin talteen mahdollisimman hyvin.

Mitä olet oppinut ollessasi ACElla?

Projektinhallintaa ja projektien johtamista, asiakassuhteen hoitamista, odotusten hallintaa, laadukkaiden asiakasmateriaalien valmistelua, aikatauluttamista, uusien palveluiden konseptointia, organisaation muutosprosessin johtamista, strategista suunnittelua ja johtamista. Ennen kaikkea olen kuitenkin oppinut oma-aloitteisuutta sekä saanut itsevarmuutta omiin kykyihini.

Miltä maailma näyttää 20 vuoden päästä?

Maailma tulee siirtymään entistä enemmän digitaaliseksi ja rakentumaan digitaalisten (ja mahdollisesti hajautettujen) alustojen päälle. Tämä tulee rikkomaan ja hämärtämään entistä enemmän maantieteellisiä ja alueellisia rajoja. Arvoketjujen sijaan fokus siirtyy arvoverkkoihin. Aineettoman omaisuuden merkitys kasvaa. Hukkaresursseja tullaan valjastamaan tehokkaammin ja uusiokäyttö lisääntyy. 

Mikä on seuraava trendi omalla alallasi?

Ihmisten organisoituminen muuttuu. Monet prosessit ja palvelut eivät enää vaadi perinteisiä hierarkkisia rakenteita ohjaamaan ihmisiä suorittamaan niiden vaatimia toimintoja. Organisoituminen digitaalisten alustojen tai jopa lohkoketjujen ympärille siis yleistyy ja freelancereiden määrä lisääntyy.

Kuka on sun esikuva (työelämässä)?

Sanotaan vaikka Joe Rogan. Ei sen takia, että haluaisin olla podcast juontaja (:D), vaan sen takia, että hän on aina ollut kiinnostunut objektiivisesta, mitattavasta totuudesta, joten hän on valmis muuttamaan mieltään, jos tutkimusnäyttö niin vaatii. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, sillä tietenkään ei tule liikaa tukeutua ajatukseen, että aina on olemassa jokin absoluuttinen objektiivinen totuus. Kyseinen ajattelumalli johtaa kuitenkin siihen, ettei juurru kiinni omiin mielipiteisiin, ennakkoluuloihin tai intuitioihin. Tällöin kykenee keskustelemaan avoimesti eri mieltä olevien ihmisten kanssa ilman, että tavoittelee aina keskustelun ”voittamista”.

Mielipiteiden muuttaminen vaatii mieletöntä uskallusta ja mun mielestä tutkimusnäyttö on aina se, joka pääsee lähimmäksi totuutta. Joe Rogan on toteuttanut tätä avoimuutta läpi uransa, mikä on vaikuttanut eniten hänen menestykseensä. Avoimuus auttaa myös pysymään uteliaana ja kiinnostuneena muiden ihmisten näkemyksistä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Olen todella intohimoinen urheilija, etenkin crossfittaaja nykyisin. Kuten ACEn nettisivuilla mainitaan: ”Oli se sitten lapsuuden harrastuksiani jääkiekkoa, salibandya tai tennistä, uusia suosikkejani CrossFittiä tai golfia, tai oikeastaan ihan mitä tahansa pallopeleistä penkkiurheiluun, niin olen usein tapahtumapaikan kilpailuhenkisin, innokkain ja keskittynein yksilö.”

Nyt kun ihmisten tekemä työ on yhä enemmän istumatyötä, jossa haastetaan ainoastaan kognitiivista kapasiteettia, fyysisen kunnon kehittäminen jää helposti prioriteettijärjestyksessä alhaiselle sijalle. Uskon kuitenkin vankasti, että liikunnalla on suuri merkitys kehon sekä mielen hyvinvoinnin edistämisessä.